De Kolentip

De Kolentip ligt direct aan de haven van Maasbracht op een plek met een bijzondere geschiedenis. Vroeger werd hier Limburgse steenkool vanaf treinwagons op schepen geladen. De enorme kranen die hiervoor werden gebouwd werden ‘kolentips’ genoemd. Ons restaurant is gebouwd op de fundering van zo’n kolentip.

Sinds 2005 verwennen we hier in een relaxte sfeer gasten met pure, eerlijke gerechten van veelal regionale herkomst voor een goede prijs-kwaliteit.

Onze (kook)filosofie

Wij werken uitsluitend met verse en seizoensgebonden ingrediënten waardoor de chef-kok en zijn team mooie, lekkere, verse en creatieve gerechten kunnen maken die volledige zijn afgestemd op het seizoen en het lokale aanbod. Zo werken we onder andere samen met Livar te Echt, Herefords te Kessel en Boerderijwinkel Heuts te Maasbracht.

Verder is het onze passie om gasten op een informele manier een top avond/middag te bezorgen met betrekking tot gerechten, creativiteit, sfeer, smaak, wijnen en service!

Kevin Hilkens

Kevin Hilkens,  chef-kok en eigenaar.

Kevin is geboren en getogen in Wessem en in zijn middelbare school jaren fietste hij dagelijks over de Tipstraat richting Echt waar sinds 2002 restaurant de Kolentip ligt. Kevin heeft het karakteristieke pand aan de haven van Maasbracht in 2002 opgebouwd zien worden. Vervolgens volgde Kevin de opleiding voor zelfstandig werkende kok bij Gilde Opleidingen in Venlo en voor zijn stage kwam hij 12 jaar geleden terecht bij Danny Meijers in het restaurant dat hij opgebouwd heeft zien worden “de Kolentip”. Door de jaren heen heeft Kevin zich opgewerkt tot sous-chef en chef-kok samen met Rik Opstals.

Na de vele jaren ervaring bij de Kolentip heeft Kevin de kans gekregen en de sprong gemaakt om het restaurant over te nemen van Danny en Rik en per 1 augustus 2019 is Kevin Hilkens officieel de eigenaar van restaurant de Kolentip.

De regio

Het Sweeltje
Een stukje grond in Montfort waar wij een moestuin hebben aangelegd waar we veelal onze eigen groenten, kruiden vandaan halen. Deze wordt nauwkeurig onderhouden door Wim, schoonvader van de oude eigenaar Danny. Voorbeelden van eigen producten zijn o.a.: prei, spinazie, div bietsoorten, wortel, tomaten pompoen, heel veel verschillende kruiden en bloemen en nog veel meer..

Boerderijwinkel Heuts
Gelegen tegenover de oprit van de A2 in Maasbracht is boerderijwinkel Heuts een welbekende winkel in Maasbracht en omstreken. Ze verkopen mooie verse en kwaliteitsvolle producten en dat voornamelijk van eigen bodem. De filosofie van boerderijwinkel Heuts komt overeen met onze eigen filosofie en dat is van de redenen dat wij hier inkopen doen.

Livar
We gebruiken uitsluitend Limburgs Kloostervarken. Deze worden regionaal gehouden, hebben een vrij leven gehad en het vlees is van uitmuntende kwaliteit. Duurzaamheid is voor ons erg belangrijk. Daarom kiezen we er bewust voor om samen te werken met bedrijven die voor een zelfde filosofie als ons kiezen.

Hereford rund
Runderen die in het Limburgse Landschap vrij kunnen grazen. Ze kunnen zich zelf erg goed redden in de natuur en hebben de mens dan ook niet nodig. Het voedsel van deze runderen is natuurlijk datgene wat de natuur te bieden heeft. Mooi gemarmerd vlees zorgt voor een fantastische malsheid en smaak.